Fårö församling - Aktuellt

Kommande evenemang

Du hittar gudstjänster under fliken Evenemang till höger. Se även tidningarnas predikoturer på fredagarna angående tider och aktuella gudstjänster.

Kristus är uppstånden!

- Ja han är sannerligen uppstånden!

Tre gånger ljöd glädjeropet när påskljuset åter tändes i Fårö kyrka på påskdagen. Dessförinnan hade kyrkvärdarna, Bungekören under ledning av kantor Emelie Stolpe Marklund och prästen Agneta Söderdahl i procession fört fram tända kandelabrar, påskliljor i vas och altarets kors under det att kören sjungit lovsången "Himmel och jord". När altaret smyckats och påskljuset tänts så sjöngs psalmen "Vad ljus över griften". Under gudstjänsten så sjöng kören flera sånger på påskens glädjetema; den mäktiga "Kristus uppstått hör en hymn", vid textläsningarna den finstämda "Vem spelar på en pipa", vid förbönen den meditativa "Livet som helar" och som glädjefyllt dansande postludium den afrikanska "Jesus har uppstått". Agneta Söderdahl predikade över påskdagens glädjetema och hon hade valt ut välkända psalmer som t.ex. "Dina händer är fulla av blommor" och "Livet vann dess namn är Jesus". Medverkade gjorde även två deltagare i den då pågående musikaliska påskfestivalen. Ingrid Rodebjer på violin och Maria Bue Kessel på piano framförde Johann Sebastian Bachs "Concerto" och Maria spelade även första satsen ur "Liebestraum" av Franz Liszt på piano. Medan kyrkans klocka sedan ringde så gick gästerna över till Församlingshemmet för att äta påsktårta som Församlingsrådet under Malin Fredlunds ledning hade ordnat.

Tavlor skänkta till Församlingshemmet

I samband med grötfesten den 7 januari, då Församlingshemmet återinvigdes, så erbjöd Fårö-boende konstnären Taruna Rettinger församlingen en tavla till utsmyckning av andaktshörnet i Församlingshemmets samlingssal. Det blev två tavlor och dessa togs högtidligt emot vid gudstjänsten den 21 januari. I samband med detta så berättade konstnären om tavlorna som heter "ljuset som skulle lysa om natten" och "ljuset som skulle lysa om dagen" d.v.s. månen och solen. Inspiration till målningarna är hämtade från bibelns skapelseberättelse. Församlingen är mycket glada och tacksamma för gåvorna och tavlorna kommer att pryda sin plats som påminnelse om att Gud är överallt.

Grötfest

Söndagen den 7 januari, i samband med den årliga grötfesten, så återinvigde församlingen på Fårö sitt Församlingshem efter det att samlingssalen blivit renoverad under några månader. Den ljust målade lokalen fylldes snart av ett trettiotal intresserade och grötsugna gäster och när tiden var inne så inledde Församlingsrådets ordförande Frans Brozén med att hälsa välkomna och berätta lite om renoveringen som till huvuddel utförts av pastoratets fastighetsansvarige Lars-Olof Malmqvist. Han lämnade sedan ordet vidare till Agneta Söderdahl som höll en kort andakt i vilken psalm 133 "Himlen är så härligt blå" sjöngs. Agneta bad en invigningsbön för alla de sammankomster som skall komma att äga rum i salen och som avslutning avtackades Ragnar Aronsson för sitt engagemang i Församlingsrådet. Cilla Lauterwik, som även hon avslutat sitt engagemang och tidigare under hösten blivit avtackad, tog nu fram gitarren och tillsammans med Agneta så genomfördes ett musikquizz där gästerna skulle skriva ner ord ur titlar och texter och i slutändan få fram lösenordet. Quizzet var svårt men var till slut löst med ordet Julgransbelyst som hämtats ur en dikt av Fritz Sjöström. Nu var alla rejält sugna på gröt och man lät sig väl smaka av doftande gröt och nybakat bröd samt kaffe och morotskaka som Rådets medlemmar iordningställt. Som avslutning på samvaron sjöngs sedan psalm 134 "Gläns över sjö och strand".

Lucia kom till Fårö kyrka

På Luciadagen den 13 december bjöd körerna Fåröfröjd och Bungekören under ledning av Petra Mårtensson på luciatåg i Fårö kyrka. Både traditionella och lite mer ovanliga lucia- och julsånger sjöngs. Britt Ohlsson var årets Lucia och hon följdes av tärnor, stjärngossar och tomtar ur de båda körerna. Agneta Söderdahl höll ihop programmet med en betraktelse över Lucia och efter det att följet tågat ut ur kyrkan så inbjöd Församlingsrådet till glöggmingel och lussebullar i koret. Våra medlemmar över 80 år hade även möjlighet att hämta sin traditionella julblomma från Församlingen.

Foto nedan av Frans Brozén

Gudstjänst i Fårönatta

Traditionsenligt så erbjöds Fårönattabesökarna att avsluta dagen med gudstjänst i Fårö kyrka. Klockaren Christoffer Bengtsson hade i god tid tänt etthundra marschaller runt kyrkogårdsmuren som likt inflygningsljus ledde gästerna till kyrkan. Även inne i kyrkan brann levande ljus som skapade en harmonisk atmosfär. Bungekören under ledning av kantor Emelie Stolpe Marklund stod för den musikaliska inramningen och de inledde med att med tända ljus gå in under det att de sjöng ”Vi ska vandra i Guds kärleks ljus”. Årets tema var ”Tro, hopp och kärlek” och församlingsprästen Johan Sunnerstam läste först ur första Korinthierbrevet ”…men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken” och talade sedan omväxlande om dessa tre ämnen medan kören förstärkte temat med lämpliga sånger, bland annat Py Bäckmans och Mats Westers vackra ”Störst av dem är kärlek”. Även församlingen fick vara med och sjunga i de psalmer som valts för kvällen. Som avslutning sjöng kören Allan Nilssons och Björn Kristiansens ”Gunatt, siv gutt” och besökarna lämnade därefter kyrkan och gick ut i den stjärnklara Fårö-natten.

Vimpeln vid kyrkan

Många har funderat över vad det är för vimpel som förs på vår flaggstång vid den södra parkeringen. Många tänker, med tanke på färgerna rött och gult, att det kanske har något med Skåne att göra men svaret är att det är en vimpel med Svenska Kyrkans logotype, rött kors på gul botten och med centrerad segerkrona i guld.